Top menu

Unge i byggeriet skal lære at forebygge slid – i en lastbil

Dato: 27/10-2016
1039

I de næste syv uger skal elever på landets byggeuddannelser lære, hvordan de kan forebygge nedslidning. Det sker, når den såkaldte ”Tool Truck” lægger vejen forbi 30 erhvervsskoler i hele landet.

Skoledagen vil være noget anderledes for kommende murere, tømrere, elektrikere, VVS’ere, malere og struktører i de næste syv uger. For her kommer en del af undervisningen til at foregå i en lastbil, hvor lærerne bliver erstattet med fysioterapeuter og arbejdsmiljøkonsulenter fra byggebranchen.
 
Det sker, når 30 erhvervsskoler i hele landet fra i dag og frem til den 9. december får besøg af den såkaldte ”Tool Truck” – en lastbil i to etager, hvor eleverne på byggeuddannelserne skal lære at passe på deres krop.
 
Bag initiativet står PensionDanmark og Byggeriets Arbejdsmiljøbus (Bam-bus), som med ”Tool Truck” vil styrke fokusset på forebyggelse blandt eleverne i samarbejde med landets erhvervsskoler.
 
Første stop er i dag på erhvervsskolen Next Nørrebro i København. Her vil eleverne inde i selve ”Tool Truck” få helt konkrete værktøjer til at forebygge nedslidning. F.eks. vil en fysioterapeut give de unge gode råd om, hvordan de bedst muligt passer på deres krop – bl.a. via relevante øvelser eller ved at søge behandling for smerter og skader via deres sundhedsordning i PensionDanmark. Desuden vil eleverne møde arbejdsmiljøkonsulenter og leverandører som fortæller, hvilket grej der kan hjælpe dem i hverdagen, når f.eks. vinduer skal monteres.
 
- Et job inden for byggeriet er fysisk krævende. Derfor skal de unge være opmærksomme på, hvordan de bedst muligt passer på deres krop, så de kan få et godt arbejdsliv og undgå nedslidning. Her skal kampagnen på skolerne være med til at øge de unges kendskab til mulighederne for at forebygge - f.eks. via deres sundhedsordning, siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark.
 
- Med kampagnen på skolerne slår vi på to strenge, dels PensionDanmark budskabet om at passe på sin krop, den skal holde i mange år, og dels på kendskab og udbredelse af de mange gode værktøjer der kan lette arbejdet i dagligdagen, mindske eller fjerne nedslidningen og forbedre arbejdsmiljøet på mange opgaver i de forskellige fag i byggeriet. Derfor viser kampagnen også gode eksempler på grej og værktøj, som vi synes, at skolerne skal have på værkstederne og trække med ind i undervisningen af fremtidens håndværkere, siger både arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen, Dansk Byggeri og arbejdsmiljøkonsulent Flemming Hansen, 3F Byggegruppen, som sammen udgør formandskabet i Byggeriets Arbejdsmiljøbus.